FellowWings

Aanleiding

SafeWings is begonnen met twee pleeggezinnen en minstens één keer in de maand hebben zij elkaar de afgelopen jaren over en weer de ruimte gegeven om voor elkaars pleegkind(eren) te zorgen. Zo kan het andere stel een weekend per maand lekker weg of even alleen met het eigen biologische gezin samen zijn. Het min of meer natuurlijke gevolg hiervan is dat ze beetje bij beetje gezamenlijk de zorg gingen dragen voor de pleegkinderen. Na een paar jaar deelden zij de ervaringen met andere pleegouders en merkten dat zij veel belangstelling hadden om met elkaar verhalen te delen en daar waar nodig elkaar te ondersteunen. Vanuit die gedachte zijn de ontmoetingsavonden, genaamd FellowWings, geboren.

ons doel

Een FellowWings bijeenkomst is een bijzondere bijeenkomst voor bijzondere mensen: de pleegouders. Op deze avond worden elkaars verhalen gedeeld. Niet over je pleegkind, maar wel over wat jouw zorg voor het pleegkind met jou en je omgeving doet. Een bijeenkomst die je laat zien dat je als pleegouder niet alleen staat.

Centraal staat de ontmoeting. Wij willen graag met jou en met elkaar in gesprek over jouw ervaring als pleegouder en met name over de invloed daarvan op jou als persoon. Wat betekent het voor je persoonlijke ontwikkeling, je relatie met je partner, je kinderen? Wat is de invloed van jullie keuze als pleeggezin op je contacten in de sociale omgeving?

Ook willen wij in deze bijeenkomst veel ruimte bieden voor vragen, ideeën, suggesties over hoe wij elkaar als pleegouders daadwerkelijk kunnen ondersteunen.

FollowWings

FollowWings is een vaak thema gericht vervolg en verdieping van de FellowWings bijeenkomst. Veel pleegouders hebben na de FellowWings bijeenkomst behoefte om met elkaar in contact te blijven. Ervaringen te blijven delen. Iets voor elkaar te betekenen. Op een aantal locaties organiseren pleegouders dit zelf, begeleidt door ervaringsdeskundigen van SafeWings.

Je kunt de agenda raadplegen en je via het aanmeldingsformulier op de website opgeven.

Belangstelling ? Gebruik dan ons Contact- en Aanmeldingsformulier Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Aan deze avonden zijn geen kosten verbonden. Deze avonden worden op diverse locaties in Zuid-Holland gegeven. Voor actuele data, tijdstippen en locaties kunt u kijken op de Activiteiten Agenda of hier klikken.

Download de uitnodiging voor de ontmoetingsavond als pdf.

“Hoe voelt dat nu?” Ervaringen met FellowWings en FollowWings avonden.

SafeWings, mijn ontmoeting

Terug rijdend naar huis voel ik me blij, erkend, opgeladen en vol energie. Hoe dat komt? Ik ga het u uitleggen.

Na een tip van mijn pleegzorgmedewerker ging ik voor het eerst naar Alphen om een bijeenkomst van SafeWings bij te wonen. In dit geval neem ik wonen bijna letterlijk, want het voelde als thuiskomen. De ontvangst was hartelijk, de mensen (organisatie en pleegouders) zorgden al snel voor een open en eerlijke sfeer en dat gaf mij de ruimte om te delen vanuit eigen kwetsbaarheid. En als iedereen dat deelt, valt er veel van elkaar te leren en te ontvangen. Dan kan er gelachen en gehuild worden, dan luister je of je deelt je eigen verhaal en wordt er naar jou geluisterd. Deze wisselwerking was voor mij nieuw en gaf me een blij en goed gevoel. De herkenning in de ervaringen van de anderen gaf mij de erkenning dat het zorgen voor een pleegkind met vallen en opstaan gepaard gaat. Het kunnen bespreken en delen van het vallen gaf mij nieuwe energie om weer verder te gaan. En zo reed ik naar huis.

Na een FellowWings bijeenkomst word je uitgenodigd om met andere pleegouders regelmatig bij elkaar te komen om verder elkaars ervaringen te delen en waar nodig elkaar te ondersteunen. Een week later was er toevallig al een FollowWings bijeenkomst bij mij in de buurt en ik werd uitgenodigd om te komen. Ook al moest ik iets anders afzeggen, ik wilde er bij zijn! Er waren weer andere pleegouders, maar de open en eerlijke sfeer was daar ook al snel gecreëerd. Die avond deelden we een ervaring van opstaan. Denk eens terug aan een moment dat het heel zwaar was en bedenk wat je er aan gedaan hebt om het toch om te buigen naar iets positiefs. Geweldig was het om deze succeservaringen met elkaar te delen. Zo is SAMEN pleegouder zijn bedoeld en ik ben blij dat ik deze mogelijkheid heb gekregen en zie uit naar de volgende avonden.

Jantine

StrongWings

Naast het zorg dragen dat af en toe de accu van jou als pleegouder weer wordt opgeladen, is het natuurlijk ook mooi als hij opgeladen blijft. De twee trainingen die gegeven worden onder de noemer StrongWings bieden hiertoe de gelegenheid.

StrongWings | IK EN IK EN DE ANDER

Als pleegouder wordt er door de pleegkinderen een groot beroep gedaan op je innerlijke zijn en
Welbevinden. Om er voor te zorgen dat je goed voor de ander kunt zorgen is het van belang dat je goed voor jezelf zorgt. Onze workshop “IK EN IK EN DE ANDER” kan je hierbij ondersteunen.
Het is een interactieve workshop van 2 dagen. Gebaseerd op Rots en Water met als doel je zelf
te kunnen en mogen zijn in verbinding met de ander of wel: “wees een rots in de branding voor
jezelf en voor de ander”. Deze training is op twee zaterdagen van 10-16 uur met een tussenperiode van 14 dagen. U kunt u opgeven of meer informatie vragen via ons Contact- en Aanmeldingsformulier of hier de folder downloaden.

“We hebben deze training als zeer waardevol ervaren. Marieke en Saskia hebben ons een leerzame cursus gegeven en gezorgd voor een goede en open sfeer. Hierdoor ging de groep leuk en open met elkaar om.

We hebben inmiddels twee weekenden ervaring opgedaan met onze weekendpleegzoon. En zien een verbetering in onze benadering en in zijn gedrag.“

“Ik ben afgelopen zaterdag naar de training geweest bij Saskia en Marieke. Het was heel gezellig en ik denk dat ik steviger in mijn schoenen sta dan ervoor. Ben me nu ook meer bewust van dingen. En ook dat wat ik doe goed is. Want het blijft een zware taak 3 pleegkinderen met een grote rugzak allebei.”

StrongWings | KEN JE KRACHT

Speciaal voor SafeWings heeft Bos & Meer de training KEN JE KRACHT ontwikkeld. Een eendaagse
training waarin je op een speelse manier je eigen kracht(en) herontdekt.
KEN JE KRACHT is een leuke & ontspannen training: de oefeningen zijn grappig en uitnodigend. De
trainer werkt veel met de principes en vaardigheden van (toegepaste) improvisatie.
Het accent ligt op onderzoeken en ontdekken: leren hoeft niet (maar mag wel natuurlijk).
Het is een eendaagse training die op de zaterdag gegeven wordt. U kunt u opgeven of meer informatie vragen via ons Contact- en Aanmeldingsformulier of hier de folder downloaden.

De allereerste KEN JE KRACHT heeft op 14 maart 2015 plaats gevonden in Gouda. Deelnemers schreven het volgende:

We hebben het erg naar ons zin gehad en zijn erg onder de indruk geraakt van de goede zorgen van jullie kinderen! Was een super catering. Verzorgd met veel liefde en passie en geserveerd met een glimlach! De training heeft ons weer veel handvatten gegeven, waar we mee aan de slag gaan. Vooral de kernkwaliteiten gaven ons veel inzicht in ons zelf en andere. Vooral de twee uitgebeelde kernkwaliteiten maakte veel indruk. Wat we ook leuk vonden was de beschrijving die andere aan ons gaven en wij weer aan hun. Klopte redelijk tot goed. We hadden een leuke en spontane coach. De contacten met andere pleegouders zijn en blijven toch zo waardevol en nuttig. Wij zijn zo happy dat we met jullie droom mogen mee dromen!Kortom weer succesvolle dag mogen ervaren door SafeWings!

Groetjes, M. en A.

Op 14 maart jongstleden werd de eerste training ” ken je kracht ” gegeven.16 enthousiaste mensen kwamen die dag om tien uur bijeen om onder leiding van Berry van den Bos deze training te volgen.Aan de hand van ervarend leren zouden we deze dag d.m.v. enige zelfreflectie mogen ontdekken waar onze kracht zich bevindt als pleegouders.

De eerste oefening was er een om eens beter en anders naar elkaar te laten kijken en om eens te proberen een profiel te schetsen van wie de ander zou kunnen zijn. Een geweldige oefening die ons veel leerde over hoe wij geneigd zijn naar anderen te kijken. Zeker ook zeer leuk om eens te ontdekken hoe een ander naar jou kijkt, wat hij of zij voor kwaliteiten in jou ziet.

We leerden ook te kijken naar onze kernkwaliteiten: Waar ben je goed in. Het leuke is dat alles altijd een keerzijde heeft en dit dus ook. Hoe kun je doorschieten in waar je goed in bent, je zogenaamde valkuilen, waar kan je echt niet tegen (allergieën) en wat zijn je uitdagingen.

In een uitstekende setting omlijst met een meer dan uitstekende lunch, verzorgd door de dochters van Ronald en Marianne, hadden we een geweldige dag met elkaar.

Alle deelnemers hadden het gevoel tot hun recht te kunnen komen en allemaal hebben we tips en inzichten gekregen om nog beter in onze roeping als pleegouder te kunnen functioneren.

Met een gevoel van wat jammer dat de dag voorbij is namen we afscheid van elkaar en hopen wij op een spoedige terugkomdag om alles nog eens dunnetjes over te doen.

Zeker een aanrader voor iedereen om eens naar jezelf te kunnen kijken en nieuwe inzichten op te doen.

Met vriendelijke groet

Bertus

Voor actuele data, tijdstippen en locaties kunt u kijken op de Activiteiten Agenda of hier klikken.