Pleegouderactiviteiten

Pleegouder zijn en pleegouder blijven is niet altijd makkelijk. SafeWings richt zich op het versterken van pleegouders door diverse activiteiten aan te bieden.
Deze zijn verdeeld in verschillende categorie├źn:

Activiteiten gericht op ontmoetingen en uitwisselingen tussen pleegouders

Denk hierbij aan een wandeling, een high tea, sporten, de SafeWings-borrel en de Inspiratieavond. Deze activiteiten hebben als doel dat ontmoetingen plaatsvinden, vriendschappen kunnen ontstaan en ervaringen en tips worden uitgewisseld in een ongedwongen en open sfeer.

Activiteiten gericht op bewustwording als pleegouder

Het doel van deze activiteiten is dat pleegouders ervaren dat zij niet alleen staan, er een band met mede-pleegouders kan ontstaan en dat zij eerste stappen zetten om zichzelf te versterken. In deze categorie organiseren we de FellowWings bijeenkomst, de Themabijeenkomst en diverse workshops zoals: Vragen maakt vrij, Bewaak je stress voorkom een burn-out, Netwerk in kaart en de training Zeggen wat je bedoelt.

Activiteiten gericht op training en duurzamer pleegouder zijn

We organiseren trainingen zoals Omgaan met tijd, Verbindende communicatie en Ken je kracht. Ook hebben we handleidingen ontwikkeld met tips voor pleegouders over vakanties en oppas. Deze activiteiten zijn erop gericht om de weerbaarheid en vaardigheden van pleegouders te vergroten. Op die manier kunnen zij langer, beter en vooral prettiger pleegouder zijn.

Activiteiten gericht op samenwerken in eigen netwerken met andere pleegouders

Met behulp van deze activiteiten ervaren pleegouders dat zij sterker staan door samen te werken in verschillende netwerken. Denk hierbij aan de FollowWings, de Uitjes-klik en de workshop Hoe zet ik een zelfhulpgroep op.

Activiteiten gericht op ervaren pleegouders die delen met startende pleegouders

Ervaren en zelfstandige pleegouders stellen hun ervaring ter beschikking voor nieuwe pleegouders en pleegkinderen. Zo kunnen zij optreden als workshopleider, dagverantwoordelijke voor de pleegkinderactiviteiten of als leider van een FollowWings groep.

We maken gebruik van diverse, soms vaste locaties voor de pleegouderactiviteiten. Deze liggen in de gemeentes: Alphen aan den Rijn, Barendrecht, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Numansdorp en Oud-Beijerland. De activiteiten zijn ook toegankelijk voor pleegouders uit omliggende gemeentes.

Activiteiten tijdens corona

Tijdens de coronacrisis hebben we alle pleegouderactiviteiten moeten stilleggen. In die periode heeft SafeWings een alternatief aanbod ontwikkeld om er toch voor pleegouders te kunnen zijn:

  • Er is een belteam opgericht dat individueel contact opneemt met pleegouders om te vragen hoe het met hen en de (pleeg)kind(eren) gaat en advies geeft of doorverwijst bij problemen. Als er behoefte is om vaker telefonisch contact te hebben, wordt er een vervolgafspraak gemaakt.
  • Ook is het telefonisch spreekuur van start gegaan. Er kan gebeld worden bij behoefte aan een luisterend oor, iemand die meedenkt, advies geeft of doorverwijst bij problemen.
    Van maandag tot en met zaterdag is het telefonisch spreekuur bereikbaar tussen 19.00 en 21.00 uur op het nummer 06-55730938. Buiten deze tijden kan een voicemailbericht ingesproken worden, waarna er wordt teruggebeld.
  • Wekelijks zijn er ondersteunende filmpjes met de naam Pleegoudermoment verschenen. Deze serie is te bekijken op onze video pagina. Mogelijk worden in de toekomst enkele van onze workshops en trainingen voor pleegouders ook online aangeboden.

Onze corona-activiteiten zijn mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds.