Tips en downloads
SafeWings is er om pleegouders te ondersteunen. Op deze pagina doen we dat door diverse tips met jullie te delen, die in de afgelopen jaren door ons verzameld zijn. Denk bijvoorbeeld aan een praktische handleiding gericht op tijd voor jezelf, met daarin tips voor het regelen van oppas voor pleegkinderen. Of een handig overzicht met vakantieadressen voor pleeggezinnen. Je leest er hieronder meer over.
Meer tijd voor jezelf (inclusief tips voor oppas)
Tijd voor jezelf nemen klinkt zo logisch en natuurlijk weet iedereen dat het nodig is. Maar als we eerlijk zijn schiet dit er vaak bij in. We leven in een drukke tijd met veel verplichtingen en verantwoordelijkheden. Zeker als je pleegkinderen hebt kunnen de verantwoordelijkheden extra zwaar wegen.
Pleegkinderen brengen vaak een rugzakje en een rij aan betrokken instanties met zich mee. Dat vraagt een hoop van een pleegouder en dus is er extra inzet nodig om staande te blijven. Wanneer deed je voor het laatst iets voor jezelf, samen met je partner of je biologische kinderen? Hoe lang geleden zag je familie en vrienden? Wanneer had je tijd voor je hobby, uitgaan, winkelen, uit eten gaan of een welness bezoek?
Een groot deel van de pleegouders geeft veel en denkt te weinig aan zichzelf. Is dit herkenbaar voor jou? Dan weet je ook dat het lastig is om die spiraal te doorbreken.

Onderstaande tips kunnen je misschien daarbij helpen:
- Ga in gesprek met andere pleegouders
Veel pleegouders denken dat zij de enige zijn die deze problematiek meemaken. Dat is niet zo. Andere pleegouders herkennen dit. Wanneer je met andere pleegouders praat hoor je hun tips en kun je elkaar ondersteunen. SafeWings organiseert veel activiteiten voor pleegouders. Vaak zie je dat tijdens die ontmoetingen vriendschappen ontstaan en dat pleegouders elkaar gaan helpen. Bijvoorbeeld door op elkaars pleegkinderen te passen. Dat gebeurt spontaan, maar de eerste stap is om in gesprek te gaan. - Laad een keer in de maand je accu op
Een andere manier om tijd voor jezelf te nemen is door je pleegkind een dagje ergens anders onder te brengen. SafeWings biedt maandelijks op de zaterdag diverse activiteiten aan voor pleegkinderen. Zij beleven een fantastische dag met andere pleegkinderen, jij kunt als pleegouder dan de accu weer eens opladen. Eindelijk eens tijd om iets voor jezelf, je partner of met je biologische kinderen te doen. - Regel (vaker) een oppas
Een goede oppas voor de kinderen vinden is geen gemakkelijke opgave, zeker als dit pleegkinderen zijn. Sommige pleegouders vinden het lastig om deze verantwoordelijkheid uit handen te geven. Of denken: ‘Mijn pleegkind hecht zich zo moeilijk of heeft bijzonder gedrag, ik vind nooit een oppas die daarmee om kan gaan’. Natuurlijk zal het in sommige gevallen best lastig zijn. Maar draai het eens om, het is jullie toch ook gelukt om pleegouder te worden? Waarom zou een oppas dan niet lukken? Hieronder vind je verschillende tips om een geschikte oppas te vinden:
- Vraag familie en vrienden
Een oppas die de pleegkinderen al kent is erg fijn. Familie, vrienden, de (oudere kinderen van de) buren. Waarom zou je het niet vrijblijvend bespreken? Vragen staat vrij. Zonder jouw vraag komt niemand in beweging. - Praat met andere (pleeg)ouders
Andere ouders kennen vaak een goede oppas. Jij kent de ouders, je kent hun kind en op die manier kun je inschatten of deze oppas ook voor jouw situatie geschikt zou zijn. Begin eens een gesprek. Op het schoolplein of de ouderavond kun je dit makkelijk doen. - Vind een vrijwilliger
Iedere stad of regio heeft een vrijwilligersorganisatie. Daar vind je zeer gemotiveerde en vaak ook talentvolle vrijwilligers. Zoals een ervaren moeder van wie de kinderen het huis uit zijn. Eigenlijk mist ze dit en daarom wil ze graag oppassen. Ook als het kind complex gedrag heeft. Je kunt bij een vrijwilligersorganisatie zoeken of zelf een oproep plaatsen. - Schakel een oppascentrale of gespecialiseerde oppas in
Er bestaan organisaties die mensen die op willen passen en (pleeg)ouders die oppas nodig hebben bij elkaar brengen. Soms richten zij zich ook op speciale doelgroepen zoals kinderen met autismespectrumproblematiek of ADHD. Dit is mogelijk wel wat duurder, maar het is een goede optie om een ervaren of gekwalificeerde oppas te vinden. - Wat kost een oppas?
Als je een niet gespecialiseerde oppas hebt, maar gewoon iemand uit de buurt, wat betaal je dan? Het Nibud kan je daarbij op weg helpen via deze link. Maar vraag ook eens aan andere (pleeg)ouders wat zij voor hun oppas betalen. De kosten voor een gespecialiseerde oppas via een centrale worden bepaald door de centrale zelf. Soms vragen ze een bepaald basistarief. Even vergelijken kan dus geen kwaad. - Kan ik de kosten voor een oppas ergens declareren?
Deze vraag kun je bespreken met de pleegzorgwerker van de pleegzorginstelling waar je bij aangesloten zit. - Tot slot enkele tips om te beginnen met een oppas:
– Ga de eerste keer pas weg als je pleegkind slaapt;
– Als je de eerste keer weggaat, blijf in de buurt en zorg dat je snel thuis kunt zijn;
– Blijf de tweede keer (een deel van de tijd) thuis, maar wel op een andere plek in huis;
– Wees je bewust dat jij waarschijnlijk meer onzeker bent dan je pleegkind en de oppas;
– Je kunt ook de oppas vragen om een dag(deel) mee te komen spelen. Jij blijft thuis, maar kan wel wat anders doen.
Vakantieadressen voor pleeggezinnen
Soms kun je alleen op vakantie als de bestemming aan bijzondere eisen voldoet. Dat geldt zowel voor een vakantie met het pleeggezin als een vakantiekamp of begeleide vakantie voor het pleegkind. Het is niet altijd makkelijk om een goede bestemming te vinden. Daarom heeft SafeWings voor jullie een handig overzicht gemaakt van een aantal mogelijkheden. Vaak worden er niet alleen zomervakanties aangeboden, maar ook voorjaars- en herfstvakanties of vakantiekampen.
Onderstaande websites hebben wij digitaal gescreend en zijn niet gebaseerd op eigen ervaringen. Of de bestemming werkelijk bij jullie past blijft dus een persoonlijke afweging. Graag horen we jullie ervaringen en aanvullingen op deze lijst. Zodat het uitzoeken van een vakantie voor een pleegkind met extra zorg steeds een stukje makkelijker wordt.
www.stichtingjip.nl
De Stichting JiP (jongeren in pleeggezinnen) bestaat uit een groep enthousiaste vrijwilligers uit alle delen van het land die zomerkampen en weekenden organiseren voor jongeren uit pleeggezinnen.
www.kindervakantieland.nl
Stichting Kindervakantieland Almere organiseert in de zomer zes vakantieweken voor kinderen van 6 t/m 12 jaar die door hun thuissituatie niet of nauwelijks de mogelijkheid hebben om met vakantie te gaan.
www.vakantiekind.nl
Stichting VakantieKind heeft als doel om kinderen uit alle lagen van de samenleving samen van een betaalbare vakantie te laten genieten op een andere locatie dan hun woonplaats.
www.heppievakanties.nl
Heppie vakanties & weekenden is er speciaal voor kinderen van zes tot en met achttien jaar. Ook zijn er begeleide gezinsvakanties. Bij een weekend of vakantie van Heppie draait alles om gezelligheid, lol en onbezorgd spelen.
www.ymca.nl
De YMCA daagt mensen uit om hun talenten te ontdekken en in te zetten. Ze werkt vooral met, voor en door jongeren. Zomerkampen en jeugdwerk zijn de belangrijkste activiteiten.
www.okeevakantiekampen.nl
Stichting OKEE Vakantiekampen en haar voorganger SMS Jeugdvakanties hebben samen ruim 30 jaar jeugdvakanties georganiseerd. In de loop der jaren heeft OKEE een unieke manier ontwikkeld om zomerkampen te leiden.
www.deroek.nl
‘Een heerlijke plek om er even tussenuit te zijn’. De Roek is kleinschalig, duurzaam en heeft een gezellige kinderboerderij. Het is gelegen in het bos net buiten Otterlo, dichtbij het Nationaal Park de Hoge Veluwe.
www.meevakantiewijzer.nl
Deze vakantiewijzer geeft je een idee van de mogelijkheden voor mensen met een beperking om op vakantie te gaan. Het overzicht is niet volledig, maar kan jullie hopelijk op weg helpen de vakantie te vinden die bij je past.
www.wielewaal.nl
Stichting Wielewaal organiseert vakantiedagopvang (kinderthemaweken), logeerweekenden en groepsvakanties voor kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking. De activiteiten worden begeleid door enthousiaste vrijwilligers.
www.stichtingwigwam.nl
Wigwam biedt zorg en begeleiding aan kinderen of jongeren met een beperking tijdens gezinsvakanties en jongerenvakanties. ‘Echt vakantie voor iedereen!’
www.nbav.nl
De Nederlandse Branchevereniging Aangepaste Vakanties (NBAV) vindt dat iedereen met een beperking een heerlijke vakantie verdient. Daarom is er het NBAV-Keurmerk.
www.sovainfo.nl
Een Sova weekend is een weekend voor gezinnen met kinderen met ASS en/of ADHD. De kinderen logeren onder deskundige leiding en doen samen allerlei sport- en spelactiviteiten.
www.simbo.nl
Simbo is dé specialist in vakanties en themakampen voor jongens en meiden van 7 tot 16 jaar. In de mei-, zomer- en herfstvakantie organiseren we toffe kampen en vakanties in binnen- en buitenland.
www.stavast.nu
Stichting Stavast organiseert logeerweekenden en vakanties voor kinderen en (jong)volwassenen met bijvoorbeeld adhd, autisme of een verstandelijke beperking.
www.kidseropuit.nl
De beste tips voor uitjes en vakanties met kinderen, die vind je hier. Verzameld en getest door de bloggers van KidsErOpUit. Zij verkennen Nederland en de rest van Europa met hun gezin.
www.vakantie-met-kinderen.com
Deze site helpt je graag voor alle soorten kindervakanties, weekendjes en uitjes de perfecte kindvriendelijke accommodaties en activiteiten te vinden. Zowel binnen Nederland als daarbuiten.